Tips & Råd

inför er mustning

Gör gärna en första gallring av dåliga äpplen vid plockningen, ta även bort lösa pinnar, grenar, gräs, löv etc, släng uppenbart ruttna, svårt skadade och torra äpplen.

Fallfrukt från djurhagar är inte tillåtet dom kan innehålla b la kolibakterier. Ruttna, mögelangripna eller äpplen med maskhål ska också sorteras bort.

Är äpplet lite brunt på något ställe kan ni bara skära bort den delen, prickiga och skorviga äpplen med små utväxter och förhårdnader är också helt ok.
Fallfrukt med små skador funkar också.

Vilka äpplen är bäst och godast att musta?

I princip kan man musta alla mogna äpplen och det blir gott. Ett bra sätt att kolla mognaden på äpplena är att provsmaka samt att kolla på kärnorna, är dom bruna så är äpplet moget. Övermogna äpplen är mjuka och knastriga och dom är inte goda för must.
Dessa mjuka, mjöliga eller skrumpna äpplen innehåller för lite saft och går inte att musta men passar bra till äppelmos.

En bra tumregel är att kan du tänka dig att äta äpplet så är det perfekt för mustning och musten kommer att smaka som äpplena gör, vi använder inga tillsatser.

Vi försöker också i möjligaste mån att separera allas äpplen därför behöver vi minst 50 kg, vi tar givetvis emot mindre kvantitet men uppblandningen blir då lite större. Fem matkassar blir ca 50 kg men varför inte gå ihop med grannar, släkt eller vänner och gör ett äppelplockarevent och kom ner ned en släpkärra, vi är redo bara ni bokar tid.

Normalt får man ut 60-70% must ur äpplet. Innan mustning läggs äpplena i ett vattenbad men vi är tacksamma om dom inte är för smutsiga så spola gärna bort ev lera eller jord innan ni kommer.

I vår mottagning kan ni väga era äpplen(om ni vill annars gör vi det) och sen slår ni över dom i våra anvisade plastkärl, fyll i vårt formulär med namn och kontaktuppgifter, lägg lappen i översta kärlet och ställ in i hyllan, när Er must är klar hör vi av oss.

Torsdagar är inlämningsdag och när vi har blivit varma i kläderna så kan ni boka mustningstid via vår hemsida. Medan ni tar en fika i vårt mysiga cafe så mustar vi era äpplen och ca en timme senare åker ni därifrån med en massa god must gjord på era egna äpplen.